Johna Zimbu ocenila královna Alžběta. Za pomoc chudým dětem na zambijském venkově

John se sudoměřickými dobrovolníky ve škole v Chiparambě

Chiparamba, Londýn - Ocenění od anglické královny Alžběty II. potěšilo zambijského učitele Johna Zimbu. Ten postavil s podporou českých dárců školu v chudé vesnici Chiparamba, v této oblasti se dál snaží snížit negramotnost, těhotenství u teenagerů a také smysluplně naplnit volný čas mládeže, což je prevencí proti nejrůznějším problémům. Jsme rádi, že se na jeho práci můžeme alespoň trochu podílet. Johne, gratulujeme!

Lidé myslí na Haiťany v odříznutých oblastech. Připíjeli jim na zdraví a ušetřili přes  25 000 Kč

Na zdraví Haiti 2018

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Dívka s hnisající špatně ošetřenou ránou na ruce, chlapec s osm měsíců trvajícím zápalem plic nebo srdeční vady objevené u malých dětí. Například tyto případy řešili v posledních třech letech přímo na Haiti pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Díky kampani Na zdraví Haiti bylo dosud v odlehlých oblastech karibského státu ošetřeno kolem devíti set potřebných, v drtivé většině dětí. Letos k nim přibydou další. Srpnová akce Charity vynesla díky podnikům a jejich hostům v Olomouci, Svitavách, Zábřehu a Hranicích 18 291 korun. Poprvé se zapojila i olomoucká Dobrodruhá, ve které zákazníci nakupovali haitské zboží a tím přispěli dalšími 7 325 korunami.

Geralda i Zambii nasnímala kamera

Ostrava – Zahradou Televize NOE se ve čtvrtek 6. září ozývalo bubnování. Za bubínek usedl zambijský kněz Gerald Daka. Natáčel se videospot o Charitě pro Zambii. Odpoledne byl Gerald hostem pořadu Živě s Noe.

Na jubilejní 20. ročník Romské poutě míří stovky poutníků z Česka a ze Slovenska

Olomouc – Poutní místo na Svatém Kopečku u Olomouce přivítá v sobotu 15. září Romy ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Po slavnostní mši svaté v bazilice Navštívení Panny Marie zazní v ambitech strhující rytmy romských melodií v podání populárních slovenských romských kapel. Charita Olomouc srdečně zve na výroční Romskou pouť nejen všechny Romy, ale i všechny zájemce o romskou kulturu z řad veřejnosti.

Boty a oblečení pro dobrovolníky. Zalesňováním proti záplavám i kůrovci

Ilustrační foto: Pixabay

Olomoucko, Jeseníky -  Jeseníky a další oblasti na Šumpersku a Olomoucku devastuje nedostatek vody a s tím spojené přemnožení kůrovce a dalších patogenů v lesních porostech. Svůj podíl na kalamitě má hlavně nedostatek vody a sucho. Spolek ekologická organizace PagoPago nečeká se založenýma rukama a vyráží do terénu zalesňovat vytěžené oblasti. Je to jedna z možností, jak zpomalit úbytek vody a v budoucnu také zamezit záplavám a jiným mimořádným událostem. Arcidiecézní charita Olomouc, která má bohaté zkušenosti s pomocí lidem, zasaženým povodní či jinou mimořádnou událostí, pomohla dobrovolníky vybavit pevnou obuví a vhodným oblečením.

Od povodní na Slovensku až k první Romské pouti s Květou Princovou

Charizmatická vizionářka a odvážná průkopnice v oblasti humanitární práce Květa Princová učí externě na Cyrilometodějské teologické fakultě a CARITAS - VOŠ sociální v Olomouci, kde v průběhu let působila jako vedoucí oddělení humanitárních studií. Pracovala pro Arcidiecézní charitu Olomouc a Charitu Česká republika. Sedm let pracovala jako humanitární pracovník v manažerské roli i v terénu, zejména na Balkáně a v postsovětských republikách. V roce 1998 se jako koordinátorka popovodňové pomoci vypravila s kolegy na Slovensko do obce, kterou smrtící živel poznamenal nejtragičtěji...

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Potravinová banka předává neprodejné zboží ze supermarketů charitativním organizacím

Olomouc – Téměř 60 tun potravin převzala Potravinová banka v Olomouckém kraji od supermarketů během letošního prvního půl roku. Odepsané zboží putuje do charitativních a humanitárních organizací, kde se dostane k potřebným. Oproti loňskému roku, kdy velkoobchody ještě neměly povinnost neprodejné potraviny darovat, je to více jak dvojnásobný nárůst.

Monika Štreitová: Mít koncert v bazilice na Svatém Kopečku byl můj sen

Monika Štreitová při hře na flétnu

Svatý Kopeček – Zvuky ptactva, přírody, nejrůznější zvuky života. A vetkat „ten život“ do hudby, to už je umění. Autoři současné moderní hudby napsali pro jednu z našich nejvýznamnějších flétnistek Moniku Štreitovou už přes 200 skladeb. Jedna z nich překvapí diváky Benefičního koncertu pro Hospic na Svatém Kopečku. V tamní bazilice Navštívení Panny Marie zahraje Monika Štreitová se špičkou současného slovenského varhanního umění Markem Vrábelem v sobotu 18. srpna. Koncert začne v 17 hodin. Více v rozhovoru...

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

chci přispět