Biskupové vyzývají k finanční sbírce na pomoc křesťanům na Blízkém východě

Čeští a moravští biskupové vydali výzvu ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu. Sbírka proběhne v neděli 26. května. Tato 6. neděle velikonoční je Dnem modliteb za pronásledované křesťany. Text výzvy bude přečten v závěru bohoslužeb o týden dříve, v neděi 19. května. "Láska k našim bratřím a sestrám nás nemůže nechat klidnými, když myslíme na ty, kteří pro Krista trpí," píší biskupové.

Sbírka potravin pomůže potřebným přímo v příslušném regionu

Zakoupením trvanlivých potravin anebo drogistického zboží je možné přispět lidem a rodinám v nouzi. Ceslostátní akce Sbírka postravin se koná ve vybraných prodejnách obchodních řetězců v sobotu 18. května. Pomoci je možné také jako dobrovolník anebo z pohodlí svého domova. Partnerem sbírky je Charita Česká republika.

Migrace je nedílnou součástí dnešního globalizovaného světa

Slovo migrace se po takzvané uprchlické krizi stalo v českém kontextu slovem výbušným, spojeným s negativními emocemi, jako je strach a pocit ohrožení. Charita Česká republika reaguje na situaci vydáním studie Cesty k prosperitě. Migrace a rozvoj v České republice, která v mnohém fakticky vyvrací veřejností zaběhnuté postoje.

Charita Olomouc rozšiřuje poskytování domácí hospicové péče v Olomouckém kraji

Charita Olomouc rozvíjí specializovanou hospicovou péči na území celého Olomouckého kraje ve spolupráci s místními Charitami a Hospicem na Sv. Kopečku. Mobilní hospicová péče je poskytována pod vedením paliativního lékaře a ve spolupráci s dalšími odborníky. Péče je určena pro pacienty v terminálním stádiu, kteří potřebují léčbu bolesti a dalších symptomů spojených s vážným nevyléčitelným onemocněním a přitom si přejí zůstat ve svém přirozeném prostředí. Olomoučance Andrei Alexové pomohly zdravotní sestry z Charity pečovat doma o umírající nemocnou maminku, v Zábřehu děkuje rodina charitním sestrám za obětavou pomoc a podporu.

Červené mašle jako symbol podpory domácí péče vlají u ministerstva zdravotnictví

Praha - Připnout červenou mašli na klopu a vyrazit do ulic. Za domácí zdravotní péči. Na 1. máje se hromadí před ministerstvem zdravotnictví lidé s omašlenými kabáty a bundami. Pracovníci Charity z celé České republiky se sem sjeli, aby podpořili zdravotní sestry domácí péče, jejich pacienty a také tuto službu, která je nyní v ohrožení kvůli nespravedlivému systému ohodnocování, kterému pojišťovny říkají „regulace“. Kamery vrčí, fotoaparáty reportérů cvakají a za chvíli vlají červené mašle uvázané i kolem stromů v okolí. Charita tak vzkazuje ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi: podpořte nás.

Sestry poskytující domácí péči žádají ministra Vojtěcha o zastání

Sestry domácí péče se ve středu 1. května v 11 hodin vypraví před budovu ministerstva zdravotnictví a stromy před ním ovážou červenými mašlemi. Tímto gestem se ve Svátek práce obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a žádají jej o zastání. Opakovaná jednání ukazují, že zdravotní pojišťovny se k této důležité a velmi efektivní části veřejného zdravotnictví, která se nachází ve vleklé krizi, chtějí dál chovat nespravedlivě. Sestry domácí péče jsou od loňského srpna ve stávkové pohotovosti a červené mašle se staly jejím symbolem.

Chceme Evropu, která na nikoho nezapomíná

Síť evropských Charit plně podporuje klíčové hodnoty Evropské unie, jako jsou solidarita, demokracie, rovnost, sociální spravedlnost, respekt k lidské důstojnosti a k lidským právům. Doufáme, že Evropský parlament složený z nově zvolených zástupců dostojí těmto vysokým morálním standardům a hodnotám a že je bude při utváření politiky, která má vliv na miliony lidí jak Evropě i mimo ni, uvádět do praxe.

Charita ČR: Zdravotní pojišťovny ohrožují domácí péči

Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji – a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny. Připadá vám to správné a spravedlivé? Přesně takhle se totiž chovají už mnoho let zdravotní pojišťovny k Charitě Česká republika a dalším poskytovatelům domácí zdravotní péče. Říkají tomu regulace. A kvůli tomuto přístupu je nyní domácí péče ohrožena. I proto oznamujeme pokračování stávkové pohotovosti a za podpory odborů vyzýváme zdravotní pojišťovny k okamžitému řešení situace.

Všechny barvy naděje rozzářily teologickou fakultu

Olomouc – Bída, korupce, přírodní katastrofy, ale i barvitost všedního dne, život v přítomnosti, radost. To je Haiti. Jak se tam žije, přibližují velkoformátové fotografie Jiřího Pasze.  O své cestě do Karibiku s Arcidiecézní charitou Olomouc a situaci na Haiti vyprávěl při vernisáži 24. dubna ve výstavním prostoru Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Vždycky, když se Haiťané vzpamatují z nejrůznějších neštěstí, přijde něco dalšího. Přesto je neopouští naděje. Mít naději – to máme společné, ať už žijeme na dalekém Haiti nebo tady v ČR,“ sdělil při vernisáži Jiří Pasz. Dále zdůraznil, že pomáhat ve zhrouceném státě, kde nefunguje žádný systém a není tam bezpečno (ať už kvůli častým hurikánům či nepokojům v ulicích), je velmi obtížné.

Arcidiecézní charita Olomouc ve Rwandě: stín genocidy visel nad zemí i po letech

Rwanda - Uvnitř kostela mrtví, ženy i děti, jeho zdi pak obklopeny lešením se stovkami lebek lidí, kteří byli zabiti v okolí. Genocida byla patrná v každodenním životě obyvatel Rwandy i 4 roky poté, co skončila. „Viděli jsme velká pohřebiště, kde byli lidé ponecháni, tak jak tam leželi, jako memento genocidy. I po těch letech,“ říká Jindřich Suchánek, tehdejší ředitel Arcidiecézní charity Olomouc, který v roce 1998 do Rwandy přijel na pozvání Caritas Austria. Pozůstalí se podle něj k mrtvým vraceli modlit, toto místo uctívali.