Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Vánoční balíčky pro Ukrajinu: zbývá obdarovat posledních 37 dětí

Děti z Lopatyna děkují dárcům. Měly radost

Vladovu rodinu poznamenal válečný konflikt na východě Ukrajiny, kam narukoval jeho otec. Mnozí muži se vracejí z bojů zpět domů traumatizovaní, proto se Vladova rodina rozpadla. Jednou z chlapcových radostí je fotbal. Fotbalový míč, dres a další věci zabalila loni chlapci do vánočního balíčku rodina z Olomoucka. „Jé, Manchester United! Duže djakuju,“ byl Vlad nadšený. Dárci se trefili do černého, přesto chlapce potěšilo ještě něco víc. „Důležité je, že někdo chce druhému udělat radost. Budu se učit česky a příště dárcům pošlu pozdrav v češtině,“ dodal tehdy třináctiletý Vlad. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 dětí. Čeští dárci si už většinu rozebrali k obdarování, zbývá posledních 37 dětí.

Národní potravinová sbírka dá lidem možnost projevit solidaritu s potřebnými

Národní potravinová sbírka 2018

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu 2018 od 8 do 18 hodin ve více jak 680 supermarketech v celé České republice . Zde může každý nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Charita Česká republika je oficiálním partnerem této sbírky, které se v regionech tradičně zúčastní řada místních Charit.

Marie Jakubíková: Když je někomu zle a on chce, snaží se dál… To oceňuji

M. Jakubíková: Pomáhá mi kolektiv báječných lidí

Veselí nad Moravou - Péče o nemocné a staré, pomáhání lidem bez domova, šití panenek pro kojence, sbírání kol pro Afriku a další dobrovolnictví ve volném čase. To vše zvládá sedmašedesátiletá Marie Jakubíková z Veselí nad Moravou. Na konci října obdržela Cenu Charity. Přestože je už v důchodě, Charita se o ni může stále opřít. „Nejedu už na plný plyn, jen pomáhám, když mě zrovna potřebují,“ zůstává oceněná pečovatelka skromná...

Poradit se nic nestojí – jen čas

Olomouc – Většina dlužníků řešení svých finančních problémů odkládá. Doufají, že se situace zlepší nebo ji nepovažují za tolik závažnou, když ještě na jejich dveře neklepe exekutor. Další dlužníci si uvědomují závažnost nesplácení svých závazků, ale velkou překážkou je pro ně stud. Mají pocit, že selhali. Jiní se domnívají, že východiskem může být další nová půjčka, která uhasí problém se splácením staré půjčky. To byl i případ svobodné matky Simony, která si první půjčku vzala na popud své zadlužené matky, která neměla peníze na zaplacení nájemného.

Pět mužů a čtyři ženy obdrželi letošní Cenu Charity Česká republika

Hana Mácová, Miroslav Čapek, Kateřina Litošová (sestra Dagmar) s diplomy. Foto Lubomír Kotek

Charita má mnoho tváří. Jsou to nejen tváře klientů, ale také osmi tisíc zaměstnanců. Patří mezi ně lidé různého vzdělání i schopností, které ovšem spojuje obětavost a zápal pro charitní dílo. Charita se snaží jejich přínos každoročně ocenit tím, že vybrané zástupce nominuje na Cenu Charity. Letos ji obdrželo devět zaměstnanců ze všech diecézí.

Jindřich Štreit: Vzájemnosti jsou knihou, která pomůže

Olomouc – Charita Olomouc vydala publikaci fotografií Jindřicha Štreita, jejíž zisk podpoří služby střediska Samaritán pro lidi bez domova. Křest knihy s autogramiádou a vernisáží publikovaných snímků se uskuteční ve středu 7. listopadu v 17:00 v prostorách bistra Bistrá kráva a prodejny Dobrodruhá. Kniha fotografií, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova, nechce šokovat scenériemi ze života těch, kteří se ocitli na okraji společnosti. Cyklus vybraných fotografií je nesen v duchu názvu publikace, který odkazuje k potřebě lásky, vzájemného vztahu a respektu k lidské důstojnosti, která náleží každému člověku bez rozdílu.

Zveme vás do divadla Archa

Pozvanka na festival Akcent

Akcent na migraci je jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací, které se uskuteční 3. listopadu 2018 v Divadle Archa v rámci festivalu dokumentárního divadla Akcent. Vedle řady nevládních organizací, sdružení a iniciativ zde Charita Česká republika představí své aktivity v oblasti migrace a integrace.

Arcidiecézní charita Olomouc hledá Ředitele/ Ředitelku do Charity Olomouc

Olomouc – Řídit organizaci, která pomáhá potřebným v duchu milosrdné lásky, umět ji prosadit a neustále upevňovat její zázemí. To je výzva. Charita hledá vhodného člověka na post ředitele/ ředitelky do Olomouce. Strukturovaný životopis s motivačním dopisem, představou o řízení Charity Olomouc a další dokumenty mohou uchazeči posílat na adresu Arcidiecézní charity Olomouc až do 19. října

Na Vánoční balíčky se letos těší 414 chudých dětí z Ukrajiny

Roman s vánočním dárkem Foto: P. Langer, ACHO